Har du flere gange taget dig selv i at please andre?

Altså hvor du tænker, at du hellere må gøre tingene på en bestemt måde, for ellers så bliver den anden sur eller ked af det eller skuffet?

Eller ventet med at spørge om noget, fordi den anden var i dårligt humør og du ville ikke risikere at det blev endnu værre?

Eller været ekstra sød for at gøre nogen i godt humør?

Eller prøvet at regne ud hvad den anden havde brug for, for at han skulle få det bedre?

Eller gjort noget du på ingen måde havde lyst til, fordi du følte, at det var du nødt til, fordi andre forventede det af dig?

 

 Så er du på ingen måde den eneste. Langt de fleste af os pleaser nemlig andre i en eller anden grad. Der er bare forskel på, hvordan vi gør og hvor meget.

Som regel er det først, når det er blevet så slemt, at der ikke længere er plads til dig selv, at alarmklokkerne begynder at ringe og at trangen til at gøre noget ved det opstår.

Og lige der kan det føles rigtig svært at gøre noget ved pleaseriet.

For det næste der sker, når du har indset, at nu er det på tide at stoppe med at please, det er at frygten dukker op.

 

Frygten for at være egoistisk og selvoptaget

 

Og frygten, der dukker op, er…

 

Frygten for at være hamrende egoistisk og være sådan en, der kun tænker på sig selv.

Frygten for at blive sådan en, der er ligeglad med alle andre.

Frygten for hvad andre så vil tænke om dig.

Frygten for hvad de vil sige om dig.

Hvad nu hvis de så ikke kan li dig?

Hvad nu hvis de bliver sure på dig?

Eller skælder dig ud?

 

Og mens tankerne vælter ind over dig, så begynder du også at mærke skylden og skammen.

Og derfra er beslutningen som regel let…

 

Når det føles SÅ forkert… når du føler dig så forkert bare ved tanken, så tør du slet ikke tænke på, hvordan det så rent faktisk vil føles, når du rent faktisk stopper med at please.

Så derfor er det alligevel bedst at blive ved med at please…

 

Når det er for svært at stoppe med at please

 

Hvis du kan genkende det mønster, så har du helt sikkert prøvet flere gange at bryde ud af den onde pleaser-cirkel. Og sandsynligvis uden held.

Du har sikkert hørt, at du bare skal gøre det, der er bedst for dig selv. Og at du skal tænke på, hvad du har brug for i stedet for at tænke på, hvad alle andre har brug for.

Du har sikkert også hørt mange gange, at det overhovedet ikke er egoistisk, at du sørger for dig selv først.

Og det VED du også godt.

Med hovedet.

 

Men når du så står mit i det hele og skal prioritere dig selv først, så KAN du bare ikke.

Og så starter det hele forfra med at du føler dig egoistisk og forkert og fuld af skyld og skam. Og du ender med at konkludere, at det nok alligevel er bedst at gøre, som du plejer.

Og har du prøvet det her rigtig mange gange, så skammer du dig sikkert også over, at du ikke kan stoppe med at please.

 

Og det kan jeg godt forstå. Det er nemlig ikke helt let at stoppe med at please. Og det er der en helt særlig grund til.

 

Derfor er det svært at stoppe med at please

 

Når du pleaser andre, så vil andre tit opfatte dig som sød og venlig og medgørlig. Derfor er der også større chance for at de kan li dig. Fordi det jo føles rart for dem, at du er sød og venlig og fordi du har fokus på dem og deres behov.

Og det er præcis derfor du pleaser. Fordi du tidligt i livet har lært, at når du pleaser andre, så kan de bedre li dig. Og når andre bedre kan li dig, så føles det bedre inde i dig.

Og den erfaring du der har gjort dig, den har du lært rigtig tidligt i dit liv.

Det kan være sket på mange forskellige måder, men fælles for dem alle er, at du har lært, at for at det skal være rart for dig at være sammen med andre, så er du nødt til at sætte dem før dig selv. 

Du er nødt til at prioritere andres behov og følelser over dine egne for at de føles godt i sidste ende.

Grunden til at du har lært det, og grunden til at du gentager mønsteret igen og igen er, at du allerede om barn har lært at andres behov og følelser var vigtigere end dine.

 

Alt det du ikke må være

 

Du har lært, at for at få anerkendelse og kærlighed og være en del af fællesskabet i din familie, så skulle du være på en bestemt måde.

Og for at kunne være på den måde, så har du været nødt til at give afkald på dig selv og prioritere andres behov og følelser over dit eget behov og dine egne følelser.

Når du ikke prioriterede andres behov og følelser over dig selv, så skete der noget, som gjorde, at du lærte at det at være egoistisk er et totalt no go.

Du lærte også, at når du prioriterede dig selv først, så kunne andre ikke li dig eller syntes du var for meget, grådig, selvoptaget, og måske blev de vrede på dig.

Det er derfor, du er bange for at andre reagerer sådan i dag, hvis du stopper med at please. Fordi sådan var det dengang.

Måske blev du kritiseret, når du tænkte på dig selv først? Måske blev du kaldt egoistisk eller nogen blev sure og vrede på dig og stoppede med at kunne li dig? Måske fik du at vide at du skulle skamme dig og kun tænkte på dig selv?

Og uanset hvad, så var der ingen tvivl om, at det du gjorde var helt forkert. DU var helt forkert.

Og det har selvfølgelig været dybt ubehageligt for dig at opleve det. Og det har du gerne villet undgå lige siden. 

Så lige siden har du pleaset andre og sat dig selv til side for andre. Så du ikke behøver at føle dig forkert. Så du ikke behøver at skamme dig.

 

Hvem vælger du?

 

Du kan sikkert godt se, at når nogen så kommer og siger til dig, at du skal stoppe med at please og at det ikke er forkert at være egoistisk, så kommer du i klinch med de gamle følelser og erfaringer.

Og sandheden er, at i starten så vil det føles ubehageligt at stoppe med at please. Fordi dem omkring dig er jo vant til, at du pleaser. 

Og de har ikke noget imod det.

Du er jo let at være sammen med og det føles godt at være sammen med dig. Fordi det foregår på deres præmisser.

Når du så pludselig begynder at sige til og fra og også vil ha noget plads til dig og ikke længere vil nøjes med, så synes de måske, at du er krævende og for meget. Du har ændret dig og de kan måske ikke så godt li dig længere.

Og sådan er det nogle gange, fordi du jo netop har tiltrukket mennesker, som synes godt om at andre pleaser dem. De synes deres behov er vigtigst, og når du så kommer og siger, at dine behov også er vigtige, så bliver de måske sure.

Og det var jo det du for alt i verden ville undgå.

 

Dig selv eller andre?

 

Men du kan ikke både prioritere dig selv først og samtidig please andre. Du er nødt til at vælge, om du vil være tro mod dig selv – eller om andre er vigtigere end dig.

Og den proces gør ondt. For lige her dukker alle de følelser op, som du ikke kunne rumme i sin tid. Det er derfor, du fandt strategien med at please andre. Fordi det dengang gjorde for ondt at prioritere dig selv først. Fordi der ikke var plads til dig og dine behov og dine følelser.

Og nu er du nødt til at skabe dig den plads, for så længe du giver afkald på dig selv, så bliver der heller ikke plads til dig.

Du er med andre ord nødt til at bestemme dig for, at du også er vigtig og at du også betyder noget. At du er lige så vigtig som alle andre er.

Og nu er det at vi kommer ned til roden af det, som at please i virkeligheden handler om.

 

At please handler om at være god nok

 

Når du pleaser, så gør du det for at andre skal kunne li dig. Du gør det for ikke at føle dig forkert og for at slippe for at føle dig egoistisk. Og du gør det for at slippe for at mærke skammen og skylden over, at du ikke er god nok.

Men den oprindelige grund til, at du ikke føler dig god nok, har i virkeligheden intet med det at please at gøre.  Sådan ser det bare ud, fordi du dulmer smerten ved ikke at føle dig god nok ved at hjælpe andre og være noget for dem, så du kan føle, at du trods alt er noget værd.

Du søger altså anerkendelsen og følelsen af at være god nok ved at please andre og være noget for alle andre. Men fordi du ikke har fat i selve årsagen, nemlig at du ikke elsker dig selv og ikke selv synes, at du er god nok, så ender du med at give afkald på dig selv.

Og det er dybt smertefuldt at give afkald på dig selv. Det er smertefuldt ikke at prioritere dig selv og ikke tage dine egne behov og følelser alvorligt.

Og det gør skide ondt, når du har givet alt, hvad du havde til alle andre – og når det er din tur, så er der ikke mere at gi af og alle andre er optaget af deres eget.

Og så står du der… og føler at du ikke er god nok, fordi alle andre er ligeglade.

Og så kommer det til at handle om de andre igen. For hvorfor elsker de dig ikke? Hvorfor er de der ikke, når du har brug for dem? Hvorfor er de ligeglade med dig? 

Og konklusionen bliver hver gang, at det er fordi du ikke er værd at elske og den følelse kan du ikke holde ud. Derfor så prøver du at være endnu sødere, endnu mere hjælpsom, endnu mindre egoistisk… sætte andre endnu mere før dig selv.

Men det er en uendelig cirkel.

 

Når du kan elske dig selv, så behøver du ikke længere please andre

 

Når du har pleaset alle andre længe, så står tomheden indeni til sidst og banker hårdt på. Højere og højere i håb om, at du snart åbner døren og gør det, der skal til. 

Og det der skal til, er ikke at begynde at være egoistisk eller være ligeglad med andre. Men at begynde at elske dig selv. Med alt hvad du indebærer, og præcis sådan som du er. Begynde at værdsætte det skønne menneske, du er. 

Og først der vil du forstå, at du ER nok. Du ER værdifuld. Også uden at være noget for alle andre, men bare ved være noget for dig selv.

Din kærlighed til dig selv og dit selvværd afhænger nemlig af, at du kan være noget for dig selv.

Og når du er fuld af kærlighed til dig selv og den du er, så vil du slet ikke kunne lade være med at dele ud af dig selv. Ikke fordi du skal og er afhængig af andres anerkendelse, accept og kærlighed, men fordi du slet ikke kan lade være.

Så når du er klar til at tage det første skridt og stoppe med at please andre, så glem alt om at skulle lære at være egoistisk og kun tænke på dig selv.

Start i stedet med at bygge dit selvværd op og lær at elske dig selv så meget, du overhovedet kan. Så vil du opdage, at du stille og roligt stopper med at please.

For den kærlighed og accept som før kom udefra, den vil begynde at komme indefra i stedet.

Og med kærligheden til dig selv kommer også friheden til at vælge.

Nemlig friheden til selv at vælge, om du vil please andre eller ej.  

Salgs- og handelsbetingelser   Privatlivspolitik

Copyright 2020 OMFAVN DIT LIV   I  E-mail: mette@omfavnditliv.dk